NAK DUIT FREE?? CLICK UNTUK REGISTER. PUT BANNER AT YOUR BLOG.TAK EFFECT NUFFNANGLA!!!

Wednesday, 28 December 2011

Cabaran 5 # Pakaian

kali ne saya nak stright forword je..Kalau sebelum ne semua cabaran yang saya buat tak stright foword tapi kali ne saya nak stright fowordlah.. Kalau dah namanya pakaian kali ne saya nak bercerita tentang pakaian.. Pakaian yang sesuai semasa menyusukan bayi..

Kadang-kadang kesian bila melihat ibu-ibu yang nak menyusu di khayalak ramai. Bukan main payah nak menyelak baju.. Takutla terlihat aurat. tapi sekarang jangan risau. Bukan mcm zaman dulu-dulu.. Semu info dihujung jari ye.. Boleh pesan baju cara online, ukuran pun bagi online.. sedar-sedar ting tong ting tong baju dah sampai.. yang paling menarik perhatian saya yang bawah ne. nak pg majlis pun nampak grand kan??

 Cantikkan? Ada banyak lagi pilihan meh jenguk Bling Boutiqe


Entri ini ditulis untuk cabaran #2 iPad MySuperKid yang direviu oleh Amyz dan ditaja oleh Bling Boutique

Thursday, 15 December 2011

CABARAN #4 Kesihatan

Kesihatan? Isunya terlalu luas. Bila menyebut tentang kesihatan pasti saya teringatkan kejadian yang melibatkan anak-anak. Kalau anak sakit sanggup ke kita melewatkan rawatannya walau seminit? Terus-terang saya tak sanggup.  Lebih-lebih lagi kalau dah beberapa hari kesihatannya tergangu. 

Maaf saya bukan nak condem hospital kerajaan tetapi saya dah pernah mengalaminya. Saya sedia maklum bebanan tugas kakitangan hospital kerajaan amatlah banyak.Jadi kita sebagi ibubapa sendiri yang perlu memikirkan back-up plan untuk anak-anak.Pengalaman adalah pengajaran yang paling bermakna. Selepas kejadian pertama di sebuah hospital kerajaan saya mula menyediakan backup plan supaya apabila ganguan kesihatan anak-anak tiba saya boleh mendapatkan rawatn paling cepat, paling terbaik dan tanpa memikirkan bebanan kewangan. 

Dibawah ini adalah petikan dari private blog saya, kejadian yang benar-benar berlaku.Saya sertakan gambar sekali dan saya amat bersyukur kerana Allah telah menggerakkan hati saya untuk menyediakan payung sebelum hujan iaitu perlindungan kesihatan aka insuran.



 
1/3/2008 jam 3 pagi aku & hsbd kejarkan amana ke SJMC. dah 4 hari amana demam panas. smlm jam 4 pagi jugak bawak amana pg sunway medical center tapi tak warded..masa tue suhu 39'C. masa g sjmc pulak suhu dia dah 41'C aku dah tak sanggup tunggu... dah buat mcm2 tepek asam jawa, sponge kan tak jalan..
lain pulak jadi..amana jadi mengigil2 sampai biru bibir..

 
bagus service sjmc masa kat wad setiap 2 jam nurse masuk amik suhu..check drip etc etc sampai aku yg tak sempat lelap..baru nak lelap sorang lepas sorang nurse masuk...tiap2 pagi cleaner datang cuci bilik,makanan pun ok..siap tanya puas hati tak dgn makanan..aku mintak dr check tekak dia check..mmg betul tekak amana dah luka..dr bagi ubat titik kat mulut..ini 1st time amana makan ubat titik dlm mulut.. 5 titik setiap kali makan.lepas tue alhamdulilah amana mula minum... 


sepanjang kat hsptl tdo2 ayam je.. sbb amana dah biasa tdo bgolek2 kat umah..abis kat hsptal pun buat peel macam tue..bukan kira wayar drip tue tegang2 nak putus berbelit kat badan dia... aku kena selalu tgok dia..betulkan wayar2 tue... amana punya tangan dua2 berbalut..sbb tak nak tangan lagi satu tarik wayar drip kt tgn yg sebelah lg..mula2 dia cam pelik sbb jari2 pun takleh gerak..tapi hari ke 2 dia blh capai puting dia & masukkan dlm mulut dgn jari berbalut tue..bijak anak mama... 

semua bil ne insuran yg cover termasuk rawatan awal di sunway medical center.....kalau tidak kopakla aku & hsbd nak bayar..baru 4 bulan join insuran amana dah kena warded dgn bil RM2104.kiranya pulang modal betul..total insuran prudential tue aku baru bayar RM400 je (1 bulan-100) ..pastu 1 hri jaga amana aku dapat elaun RM300.bukan kami sbg ibubapa nak duit ne tapi dgn duit ne kami bayar balik insuran bulanan amana tue pada bulan berikutnya...& katalah kami ada baby lain & sorang anak masuk hsptal,sorang lagi kenalah nurseri jaga..duit elaun tue la yg tampung semua tue.. kiranya anak masuk hospital dgn adanya insuran ne kami tak perlu risaukan hal kewangan..kami cuma nak yg terbaik utk rawatan kesihatan anak..tak nak ada sekatan semata2 sbb kewangan...lagipun ofis kami tak cover kesihatan anak..kenalah kmi pk alternatife lain...kami jugak nak keselesaan supaya kami berdua dapat tgal sebilik dgn amana masa dia sakit..kalau gomen manalah dapat tgal sebilik dgn anak..pastu nak dapat 1st class bilik kan susah walaupun kami layak..kena tgok kekosongan pulak..so kami decided amik insuran utk kesihatan & keselesaan anak2 kami..+ ada jugak simpanan utk pelajaran..amana 17 tahun ada dalam over 20K utk duit belajar dia..harap2 amana jadi budak baik tau hargai apa yg mama & papa buat utk amana ye... alhamdulilah dgn rezeki yg ada..


“Entri ini ditulis untuk cabaran #2 iPad MySuperKid   yang direviu oleh fazya nisadan ditaja oleh Vitamin Semulajadi