NAK DUIT FREE?? CLICK UNTUK REGISTER. PUT BANNER AT YOUR BLOG.TAK EFFECT NUFFNANGLA!!!

Thursday, 15 December 2011

CABARAN #4 Kesihatan

Kesihatan? Isunya terlalu luas. Bila menyebut tentang kesihatan pasti saya teringatkan kejadian yang melibatkan anak-anak. Kalau anak sakit sanggup ke kita melewatkan rawatannya walau seminit? Terus-terang saya tak sanggup.  Lebih-lebih lagi kalau dah beberapa hari kesihatannya tergangu. 

Maaf saya bukan nak condem hospital kerajaan tetapi saya dah pernah mengalaminya. Saya sedia maklum bebanan tugas kakitangan hospital kerajaan amatlah banyak.Jadi kita sebagi ibubapa sendiri yang perlu memikirkan back-up plan untuk anak-anak.Pengalaman adalah pengajaran yang paling bermakna. Selepas kejadian pertama di sebuah hospital kerajaan saya mula menyediakan backup plan supaya apabila ganguan kesihatan anak-anak tiba saya boleh mendapatkan rawatn paling cepat, paling terbaik dan tanpa memikirkan bebanan kewangan. 

Dibawah ini adalah petikan dari private blog saya, kejadian yang benar-benar berlaku.Saya sertakan gambar sekali dan saya amat bersyukur kerana Allah telah menggerakkan hati saya untuk menyediakan payung sebelum hujan iaitu perlindungan kesihatan aka insuran.



 
1/3/2008 jam 3 pagi aku & hsbd kejarkan amana ke SJMC. dah 4 hari amana demam panas. smlm jam 4 pagi jugak bawak amana pg sunway medical center tapi tak warded..masa tue suhu 39'C. masa g sjmc pulak suhu dia dah 41'C aku dah tak sanggup tunggu... dah buat mcm2 tepek asam jawa, sponge kan tak jalan..
lain pulak jadi..amana jadi mengigil2 sampai biru bibir..

 
bagus service sjmc masa kat wad setiap 2 jam nurse masuk amik suhu..check drip etc etc sampai aku yg tak sempat lelap..baru nak lelap sorang lepas sorang nurse masuk...tiap2 pagi cleaner datang cuci bilik,makanan pun ok..siap tanya puas hati tak dgn makanan..aku mintak dr check tekak dia check..mmg betul tekak amana dah luka..dr bagi ubat titik kat mulut..ini 1st time amana makan ubat titik dlm mulut.. 5 titik setiap kali makan.lepas tue alhamdulilah amana mula minum... 


sepanjang kat hsptl tdo2 ayam je.. sbb amana dah biasa tdo bgolek2 kat umah..abis kat hsptal pun buat peel macam tue..bukan kira wayar drip tue tegang2 nak putus berbelit kat badan dia... aku kena selalu tgok dia..betulkan wayar2 tue... amana punya tangan dua2 berbalut..sbb tak nak tangan lagi satu tarik wayar drip kt tgn yg sebelah lg..mula2 dia cam pelik sbb jari2 pun takleh gerak..tapi hari ke 2 dia blh capai puting dia & masukkan dlm mulut dgn jari berbalut tue..bijak anak mama... 

semua bil ne insuran yg cover termasuk rawatan awal di sunway medical center.....kalau tidak kopakla aku & hsbd nak bayar..baru 4 bulan join insuran amana dah kena warded dgn bil RM2104.kiranya pulang modal betul..total insuran prudential tue aku baru bayar RM400 je (1 bulan-100) ..pastu 1 hri jaga amana aku dapat elaun RM300.bukan kami sbg ibubapa nak duit ne tapi dgn duit ne kami bayar balik insuran bulanan amana tue pada bulan berikutnya...& katalah kami ada baby lain & sorang anak masuk hsptal,sorang lagi kenalah nurseri jaga..duit elaun tue la yg tampung semua tue.. kiranya anak masuk hospital dgn adanya insuran ne kami tak perlu risaukan hal kewangan..kami cuma nak yg terbaik utk rawatan kesihatan anak..tak nak ada sekatan semata2 sbb kewangan...lagipun ofis kami tak cover kesihatan anak..kenalah kmi pk alternatife lain...kami jugak nak keselesaan supaya kami berdua dapat tgal sebilik dgn amana masa dia sakit..kalau gomen manalah dapat tgal sebilik dgn anak..pastu nak dapat 1st class bilik kan susah walaupun kami layak..kena tgok kekosongan pulak..so kami decided amik insuran utk kesihatan & keselesaan anak2 kami..+ ada jugak simpanan utk pelajaran..amana 17 tahun ada dalam over 20K utk duit belajar dia..harap2 amana jadi budak baik tau hargai apa yg mama & papa buat utk amana ye... alhamdulilah dgn rezeki yg ada..


“Entri ini ditulis untuk cabaran #2 iPad MySuperKid   yang direviu oleh fazya nisadan ditaja oleh Vitamin Semulajadi  

7 comments:

Mymie Sein said...

Kadang2 depends on nasib kita... Ada orang bila gi gov, service ok, ada yg teruk...if private normally kita selalu dengar semua benda2 bagus2 tapi ada gak nasib tak baik, dapat bad service.. Kita berdoa je semoga semua yang tak elok jadi pada kita...

nur farahin binti sulaiman said...

hospital kerajan kdg2 sambil lewa je farah tgk.. tp plg oke hospital swasta la.. cuma kena ciapkan duit je kan akak..

Teenager Housemaid said...

yep..
tak suka hosp kerajaan..
layanan diorang teruk..huhu..

p/s: akak, skinfood kat korea murah? saya belum ade rezeki nak pergi sane lagi..huhu..saya mmg byk pakai brg skinfood ni..sebab sesuai dgn saya...
tapi tula,harganya mak aih..mahal jugaklah bagi saya..

Marina Monroe said...

Salam Ziarah,

Betul auntie pun dah masukkan insurance utk cucu auntie.

Alhamdulillah..

jelly gamat said...

kasihan banget mbak.. semogacepat sembuh y mbak ade kecilnya..

xamthone plus said...

saya hanya bisa bantu doa,,semoga cepat sembuh,,,,

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI